Društvo diabetikov tipa 1 Slovenije je bilo ustanovljeno leta 2003, z namenom združevanja diabetikov tipa 1 in skupnega udeleževanja športnih dogodkov ter s tem ozaveščati o pomembnosti zdravja in o sladkorni bolezni. V naše društvo so včlanjeni predvsem diabetiki tipa 1, njihovi partnerji in družinski člani. Med člani se najde tudi nekaj diabetikov tipa 2. Letošnje leto je za naše društvo posebno, saj praznujemo že 20. obletnico delovanja, kar pomeni da bo program aktivnosti pester in raznolik. Vse aktivnosti, ki jih društvo pripravlja, so namenjene tako starejšim kot mladim in družinam z otroki.
Ali že poznate aktivnosti, ki jih organiziramo v našem društvu?
V društvu organiziramo vse od poučnih predavanj do edukativnih vikendov ter športnih in adrenalinskih aktivnosti, kot so vožnja s kajakom in zipline. Poučna predavanja izvedejo strokovnjaki s področja zdravja in nege pri diabetesu, s katerimi se o predstavljeni tematiki tudi pogovorimo in so pripravljeni odgovoriti na vsako vaše vprašanje. V letošnjem letu nas učna delavnica čaka že v aprilu, v obliki webinarja. To pomeni, da se nam boš lahko pridružil in se izobraževal kar iz udobja svojega kavča. V maju naše člane čaka športno družinska aktivnost, pri kateri organiziramo tudi aktivnosti, namenjene našim najmlajšim. V lanskem letu je bila aktivnost izvedena na Goričkem, kjer smo se odpravili v Doživljajski park Vulkanija, ki je vsem članom pričaral pravo doživetje. V letošnjem letu bomo športno družinsko aktivnost organizirali 20. 5. na Koroškem, kjer zagotovo ne smete manjkati. Zadnji vikend v septembru s člani pobegnemo iz mestnega okolja v naravo za ves vikend, ki je napolnjen z aktivnostmi in poučnimi delavnicami, obenem se člani med seboj tudi bolje spoznamo. V lanskem letu smo vikend preživeli v Logarski dolini, kjer smo se sprehodili do bližnjih slapov in uživali v prečudovitih razgledih. V novembru si bomo člani društva obuli udobne pohodniške čevlje ter se podali na Martinov pohod in skupaj martinovali, tako da bomo nabirali korake za projekt Darujem kilometre in ozaveščali o sladkorni bolezni ob svetovnem dnevu diabetesa in navsezadnje naredili tudi nekaj dobrega za naše zdravje. Vsako uspešno leto zaključimo s prednovoletnim druženjem, kjer se ob spremljavi glasbe družimo in skupaj tudi zaplešemo ter se imamo resnično ”fajn”.
Včlanitev v društvo je za diabetika kot investicija v svoje zdravje. Zakaj? Diabetik ali nekdo, ki z diabetikom živi pridobi številne zlata vredne informacije, ki mu lahko pomagajo pri vodenju sladkorne bolezni in ohranjanju njegovega zdravja. Tako mu ni potrebno raziskovati, kje vse bi lahko dobil nasvete in znanje o sladkorni bolezni, saj ga mi usmerimo na mesta, kjer lahko pridobi ustrezno znanje. Njegova naloga je le, da se na dogodek prijavi in se ga udeleži. Društvo članom predstavlja prostor, kjer se lahko napolnijo z energijo ob dobri družbi, se ustavijo in zadihajo ter uživajo, saj v sedanjem svetu ljudje čisto preveč hitimo. Če se nam želiš pridružiti, nam piši na naš mail: dhba1c@gmail.com.