Sladkorna bolezen je kronična bolezen, do katere pride, ko celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma kadar telo ne zna porabiti inzulina, ki ga proizvaja.

Glede na nastanek ločimo različne tipe sladkorne bolezni.

Sladkorna bolezen tipa 1 se lahko razvije ob katerikoli starosti, čeprav se najbolj pogosto razvije pri otrocih in najstnikih. Pri sladkorni bolezni tipa 1 telo razvije zelo malo ali nič inzulina, zaradi česar je nujno vsakodnevno dodajanje inzulina, da so nivoji krvnega sladkorja pod nadzorom.

Sladkorna bolezen tipa 2 je bolj pogosta pri odraslih in ocenjeno je, da ima 90 % vseh oseb s sladkorno boleznijo tip 2. Telo ne zna porabiti inzulina, ki ga proizvede. Pomemben temelj življenja je pri tipu 2 zdrav življenjski slog, ki vključuje fizično aktivnost in zdravo prehrano. Kljub temu čez čas večino ljudi s tem tipom sladkorne bolezni potrebuje tablete in/ali inzulin za nadzor nad krvnim sladkorjem.

Gestacijska sladkorna bolezen (nosečnostna) je oblika sladkorne bolezni, ki pomeni višje krvne sladkorje med nosečnostjo in je povezana z zapleti tako pri materi in tudi pri otroku. Po nosečnosti ponavadi izgine, kljub temu pa imajo ženske, ki so jo imele, in njihovi otroci, povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 pozneje v življenju.

 

Povzeto po: https://idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes.html