Okrog 10 % ljudi s sladkorno boleznijo ima tip 1. Povzroča jo avtoimunska reakcija, ko obrambni sistem telesa napade celice, ki proizvajajo inzulin. Posledično telo proizvaja zelo malo ali nič inzulina. Natančni vzroki za razvoj sladkorne bolezni še niso znani, so pa povezani s kombinacijo genetskih in okoljskih razmer.

Sladkorna bolezen tipa 1 se lahko razvije v kateremkoli obdobju, najpogosteje pri otrocih in najstnikih. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 potrebujejo inzulin na dnevni ravni, da lahko nadzirajo svojo glukozo v krvi. V kolikor dostopa do inzulina nimajo, lahko pride do resnih zapletov in celo smrti.

Dejavnike tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 1 še vedno raziskujejo. V kolikor ima družinski član sladkorno bolezen tipa 1, to nekoliko poveča tveganje za razvoj. Tudi okoljski dejavniki in izpostavljenost nekaterim virusnim okužbam so bili povezani s tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 1.

Najpogostejši simptomi sladkorne bolezni tipa 1 so:

  • Nenavadna žeja in suha usta,
  • Nenadna izguba teže,
  • Pogosto uriniranje,
  • Pomanjkanje energije, utrujenost,
  • Neprestana lakota,
  • Zamegljen vid,
  • Mokrenje postelje.

Postavljanje diagnoze je včasih zapleteno in nujni so dodatni testi.

Trenutno še ni učinkovitega in varnega posega za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 1 kljub številnim kliničnih testih, katerih cilj je bil ustaviti avtoimunsko uničenje beta celic trebušne slinavke. Določeni dokazi kažejo na prekomerno telesno težo in visoko stopnjo rasti pri otrocih kot šibka dejavnika tveganja, kar pomeni, da je zdrav življenjski slog še toliko bolj pomemben pri rizičnih skupinah, kot so bratje in sestre otrok s sladkorno boleznijo tipa 1. Implicirani dejavniki so tudi ne-dojenje, prvi otrok, rojstvo s carskim rezom ter starejša mati.

»Zdravilo« za sladkorno bolezen tipa 1 se aktivno išče, jasno pa je, da so trenutno bolj dosegljivi cilji preprečevanje in odlašanje razvoja bolezni ter tudi zapletov.

Povzeto po: https://idf.org/aboutdiabetes/type-1-diabetes.html